subota, 16. travnja 2016.

Srneći hrbat sa prženim lješnjacima

Iako je srneći hrbat kolač koji se nekako više veže za Božić i božićno vrijeme, ja sam ga odlučila isprobati baš sad pred Uskrs, a budući nam se svidio jako, definitivno ide čak na tri liste: božićni kolači, uskršnji kolači i ona, meni možda i najdraža – kolači za svaki dan 😉 Posebnost ovog jednostavnog biskvitnog kolača krije se u njegovoj sočnosti i izrazito čokoladnom okusu, a to može zahvaliti baš lijepoj količini maslaca i čokolade. Srneći hrbat ne razmeće se skupocjenim sastojcima niti količinom sastojaka i upravo ga ta jednostavnost čini tako posebno finim te još jednom dokazuje kako su najjednostavnije stvari često i najbolje. Iako sam bila malo skeptična oko količine kolača, jer činio mi se taj kalup za srneći hrbat nekako mali (suprug i ja + troje klinaca + baka i deda na kavici popodne hmmm…) budući da svi volimo kolače i nešto slatko, iznenadila sam se kada sam vidjela da ovog kolača ima sasvim dovoljno. Naime, srneći hrbat je baš zasitan kolač i teško ćete pojesti više od dvije šnite ovog kolača. No kao takav, biti će idealna protuteža ostalim laganijim kremastim uskršnjim kolačima. Srneći hrbat možete ukrasiti kako vam drago, najčešća dekoracija je kojoj sam se i sama priklonila prelijevanje čokoladnom glazurom, a ako želite možete ga posipati sjeckanim lješnjacima ili ribanom bijelom čokoladom – bitno je samo da imate taj duguljasti rebrasti kalup kako bi zadržao formu zbog koje ga i nazvaše hrptom. No, ako i nemate kalup, možete ovaj kolač ispeći u običnom četvrtastom limu za kolače i rezati na kocke. Okus će biti isti. U svakom slučaju kušajte ovaj predivni čokoladni kolač, neće vam biti žao
Srneći hrbat POTREBNO: 6 jaja 100 g maslaca 150 g šećera 250 g čokolade za kuhanje 150 g prženih mljevenih lješnjaka (ili oraha) 60 g brašna 2 žlice krušnih mrvica 2 žličice praška za pecivo 1 vanilin šećer PRIPREMA: Prije no što počnete, pripremite si sve što ćete trebati za srneći hrbat. U jednoj posudici otopite maslac ili ha zagrijte u mikrovalnoj, 150 g čokolade natrgajte na komadiće pa također otopite ili u lončiću na tihoj vatri ili u mikrovalnoj. izvažite lješnjake i brašno, pripremite mrvice. Sada razdvojite bjelanjke i žumanjke, pa miksajte žumanjke sa šećerom. Dodajte tada omekšali maslac pa miksajte kratko dok se sve lijepo ne poveže. Tada dodajte 150g čokolade koju ste također prethodno otopili, a odmah potom i brašno sa praškom za pecivo i krušne mrvice te mljevene lješnjake. Na kraju ručno umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu ulijte u kalup za srneći hrbat koji ste prethodno namastili i pobrašnili, poravnajte malo i stavite peći u pećnicu na 180ºC na 40 minuta. Obavezno provjerite da li kolač pečen tako što ćete u sredinu ubosti čačkalicu, pa ako čačkalica izađe mokra i jako čokoladna, pecite ga još kakvih 15 minuta. Pečeni kolač pažljivo iskrenite na pladanj ili na rešetku za hlađanje. Kada se ohladi prelijte ga čokoladom glazurom koju napravite tako da u lončiću (ili mikrovalnoj) zagrijete 100 g čokolade sa 4 žlice suncokretovog ulja. Ohladite kolač i poslužite rezano na tanke šnite.

petak, 15. travnja 2016.

Keks kolač s pudingom

Kolači i izmišljeni recepti za kolače u zadnji tren definitivno su ono nešto što zakotrlja nesređene misli u pravom smjeru i što ih uz blještavu spoznajnu iskru ponovo sabere i podari smisao, pa se nakon istresanja kolača iz lima i zabadanja prve vilice u rahle keksiće obložene čokoladnim pudingom osjetite posebno baš. A definitivno je najveća plaća za ovakve izmišljene i sasvim jednostavne kolače dječji osmjeh koji razoružava i koji me baš uvijek podsjeti kako su najednostavnije stvari gotovo uvijek i najbolje. Keks kolač s pudingom je kremasti kolač koji se pojede odmah nakon hlađenja…ma ne stignete ga ni ukrasiti ničim, malo slatkog vrhnja eventualno doleti na površinu i to je to. Ali ništa drugo mu niti nije potrebno, jer to je baš jedan jedan svakodnevni kolač za podizanje raspoloženja. A s obzirom da je svakodnevni, podrazumijeva se da mora biti gotov brzo, u što ćete se uvjeriti ako pripremite ovaj kolačić. Jer za njegovu pripremu će vam trebati doista samo 15 minuta – dakle, trebat ćete skuhati puding i složiti ga u redove sa keksima i to je to. Morat ćete se nakon toga malko strpiti da se prohladi i stisne, ali u hladnjaku će i to ići brzo. Pogledajte moju izvedbu ovog jednostavnog kolača sa keksima i pudingom i prosudite sami
Keks kolač s pudingom POTREBNO: 300 g keksa petit beurre 2 pudinga okusa čokolade 750 ml mlijeka 5 žlica šećera 150 g maslaca 200 ml vrhnja za šlag PRIPREMA: Razmutiti prah pudinga sa šećerom i malo mlijeka, pa sve zajedno ukuhati u preostalo kipuće mlijeko. U još vrući puding dodati maslac izrezan na komadiće pa promiješati. Dodati tada i 50 g mljevenog keksa. Pripremiti uski i duguljasti kalup, obložiti ga prozirnom folijom pa redom slagati kekse i još tekuću kremu od pudinga. Slagati dok ne potrošite sve sastojke. Završiti redom keksa. Kolač pospremiti u hladnjak da se dobro prohladi. Ohlađeni kolač istresti iz kalupa na pladanj, premazati po želji tučenim slatkim vrhnjem i poslužiti. Dobar tek!

ponedjeljak, 11. travnja 2016.

LANENO SJEME SA JOGURTOM JE NEVJEROVATAN LIJEK! POGLEDAJTE ZA ŠTA JE DOBRA OVA MJEŠAVINA

Konzumiranje 1-3 kašike brašna od lanenog sjemena u stanju je da u roku od 3 nedjelje potpuno očistiti debela i tanka crijeva od dugogodišnje sluzi, fekalnih naslaga, parazita, uz potpuno očuvanje crijevne mikroflore. Ova metoda omogućava brzu normalizaciju težine i sagorijevanje masnih naslaga. Ima pozitivni utjecaj na regulaciju lipidnog metabolizma. Brašno od lanenog sjemena je u stanju da apsorbuje i eliminiše toksine u organizmu, smanjuje nivo holesterola u krvi.
Indikacije za upotrebu: – zapaljenske procese sluzokože gornjeg respiratornog trakta, gastrointestinalnog trakta – gastritis, kolitis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu – bolesti urinarnog trakta, cistitis, pijelonefritis – prekomjerna težina tijela, narušenost lipidnog metabolizma Recept – Ćišćenje crijeva sa brašnom od lanenog sjemena 3 nedjelje umjesto doručka konzumirajte ovu smjesu: – 1 nedjelja: 1 kašika lanenog brašna pomiješanog sa 100 ml kefira – 2 nedjelja: 2 kašike lanenog brašna pomiješanog sa 100 ml kefira – 3 nedjelja: 3 kašike lanenog brašna pomiješanog sa 150 ml kefira Ako je kupovina lanenog brašna problematična, kupite laneno sjeme i sitno ga sameljite. Nemojte praviti zalihe na više dana, sjeme može da užegne. Najbolje – svako jutro nova porcija. Ovakvu smjesu konzumirajte umjesto doručka. Obavezno pijte vodu, najmanje 2 litre dnevno. Odlični rezultati postižu se uz konzumiranje medene vode. Ćišćenje crijeva na ovoj način sprovodi se jednom godišnje.

NAPRAVITE NAJUKUSNIJI I NAJZDRAVI HLJEB BEZ BRAŠNA

Sastojci 4 jaja 100 ml vode 90 gr oraha 90 gr sjemenki lana 90 gr sjemenki suncokreta 50 gr sjemenki tikve 50 gr susama ½ kašičice sode bikarbone so Način pripreme Sameljite orahe, lan, suncokret, tikvu i susam. Dobro promiješajte pa dodajte sodu bikarbonu, jaja i vodu.