subota, 4. lipnja 2016.

Kolač sa višnjama i mascarpone sirom

Ovo je jedan od onih kolača koji je nastao sa sastojcima koje imam u kuhinji. Naime, pošto je sezona višanja pa tako sam ih imala, kao i Mascarpone sir i lisnato tijesto, shvatila sam da bi od tih sastojaka mogao nastati jedan fini kolač. Poklopilo se da su nam stigli gosti koje sam ujedino počasila istim kolačem, tako da im se svidio i tražili su recept. Pomalo me kolač podsjeća okusom na Piramida kolač koji se isto pravi sa višnjama i lisnatim tijestom, a dosta je popularan. Pošto sam malo kemijala oko sastojaka i količine u kremu sam dodala bijelu čokoladu. Pošto je bijela čokolada inače slađa, onda nisam dodatno ubacivala šećer, tako ako se odlučite praviti bez čokolade dodajte malo šećera u prahu po želji.
SASTOJCI
  • lisnato tijesto
  • FIL OD VIŠANJA:
  • 500 gr višanja
  • 200 gr šećera
  • 200 ml vode
  • 1 puding of vanilije
  • 1 puna žlica gustina
  • KREMA:
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 250 gr Mascarponea
  • 100 gr bijele čokolade

PRIPREMA LISNATOG TIJESTA

1. Odmrznite lisnato tijesto i podijelite na tri dijela.
2. Pobrašnite malo površinu na kojoj razvaljajte svaki komad tijesta na dimenzije 24 X 36 cm.
3. Prebacite tijesto na masni papir i poravnajte rubove, postavite na prevrnutu tepsiju.
4. Vilicom izbockajte tijesto da se ne bih napirilo prilikom pečenja.
5. Svaki komad tijesta stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 8-10 min.
6. Ostavite da se ohladi.

FIL OD VIŠANJA

1. Nakon što odvojite višnje od koštica, stavite ih u blender i usitnite.
2. Višnje, šećer i malo vode stavite da prokuhaju.
3. Ostatak vode pomiješajte sa pudingom i gustinom.
4. U prokuhane višnje dodajte pripremljene sastojke i miješajte dok ne postane gusto.
5. Ostavite da se ohladi.

MASCARPONE KREMA

1. Vrhnje sa šlag izradite.
2. Dodajte mascarpone i istopljenu i ohlađenu čokoladu, te sve izradite mikserom.

SLAGANJE KOLAČA SA VIŠNJAMA I MASCARPONEOM

1. Tijesto – fil od višanja – krema
2. Tijesto – fil od višanja – krema
3. Tijesto – fil od višanja – krema
4. Dekoracija može po želji (recimo čokoladna glazura) ili samo ostavite ovako.


Mliječne kocke – pjenasta poslastica

Nakon blagdana koji su sada iza nas, taman smo počeli zaboravljati na slatko, ali eto mene sa novim receptom da vam podignem šećer. Kremaste mliječne kocke sa mliječnom čokoladom uvijek su nekako dobitna kombinacija. Ovoga puta radi se o finoj čokoladno-mliječnoj kombinaciji sa šlagom koja se mojim ukućanima veoma svidjela, a nadam se da će i vama.
SASTOJCI
  • BISKVIT:
  • 5 bjelanjaka
  • 8 žlica šećera
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica kakaa
  • KREMA:
  • 5 žumanjaka
  • 150 gr šećera
  • 1,2 l mlijeka
  • 3 pudinga od čokolade
  • 7 žlica gustina
  • 200 gr margarina Zvijezda
  • 300 gr mliječne čokolade
  • OSTALO:
  • 400 ml šlaga
  • čokolada za naribati

BISKVIT SA BJELANJCIMA

1. Izradite bjelanjke i čim počnu pijeniti nastavite postepeno dodavati šećer, dok ne postane čvrsta smjesa.
2. Dodajte brašno i kakao, te sjedinite kuhačom ili pjenjačom.
3. Tepsiju malo pouljite i pobrašnite, zatim ulijte pripremljenu smjesu od bjelanjaka. Promjer moje tepsije je 23 X 32 cm.
4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
5. Ostavite biskvit da se ohladi.

KREMA SA MLIJEČNOM ČOKOLADOM

1. Mlijeko 1 l stavite kuhati.
2. Žumanjke izradite sa šećerom.
3. Dodajte 200 ml mlijeka, kratko izradite sa žumanjcima.
4. Nastavite dodavati puding i gustin, te sve zajedno sjedinite.
5. Pripremljene sastojke umiješajte u uzavrelo mlijeko i kuhajte na srednjoj vatri dok ne dobijete gustu smjesu.
6. Čim sklonite s vatre dodajte iskidanu mliječnu čokoladu, mješajte dok se sve ne istopi.
7. Ostavite kremu da se ohladi.
8. Zvijezda margarin sobne temperature izrežite na ploškice i sjedinite sa kremom.

KAKO SLOŽITI MLIJEČNE KOCKE

1. Biskvit.
2. Krema.
3. Šlag.
4. Izribajte čokoladu na šlag.

petak, 3. lipnja 2016.

ŠAUMROLE SA FINOM KREMOM OD VANILIJE


Šaumrole ili rolice jedan je od onih kolača kojeg su radile naše bake. Svima nama kao djeci bio je poseban, baš zato što je bio drugačiji od svih drugih kolača koji bi se našli na tanjuru. U klasičnom receptu za šaumrole pečene rolice od lisnatog tijesta pune se slatkim snijegom od bjelanjaka. Ja sam se ipak odlučila za malo moderniju varijantu sa drugačijim punjenjem. Na više mjesta sam pročitala kako je ova krema od vanilije za šaumrole zaista posebna. Pošto mi se ukazala prilika da počastim svoje goste sa nečim novim i ukusnim, odluka je pala baš na ove šaumrole. Nakon prepisivanja recepta, bacila sam se na posao i moram priznati da sam jedva čekala da ih i isprobam. Naravno, kremica mi se svidjela i reakcije su bile pozitivne, tako da ću ih svakako ponoviti. Ukoliko nemate kalupe za šaumrole, možete napraviti valjke od alu folije i preko njih motati trakice od lisnatog tijesta.
SASTOJCI
  • KREMA OD VANILIJE:
  • 10 gr želatine (1 vrećica)
  • 50 ml vode
  • 500 ml mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 1 žlica gustina
  • 3 žumanjka
  • 150 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • OSTALO:
  • 500 gr lisnatog tijesta
  • ulje za kalupe
  • 1 jaje za premazivanje
  • par kapi mlijeka
  • šećer u prahu za posipanje

ROLICE OD LISNATOG TIJESTA

1. Lisnato tijesto odmrznite.
2. Svaki dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini i izrežite na 12 trakica, tako da na kraju dobijete 24 trakice.
trakice-od-lisnatog tijesta
3. Svaki kalup premažite sa uljem i zarolajate trakicu.
4. Slažite u tepsiju postavljenu masnim papirom.
5. Rolice premažite sa razmućenim jajetom i par kapi mlijeka.
6. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
7. Pečene rolice skidajte sa kalupa još vruće.
8. Ostavite ih da se ohlade.

VANILIN KREMA ZA ŠAUMROLE

1. Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri 10 minuta.
2. Oko 400 ml mlijeka stavite kuhati.
3. Za to vrijeme pomiješajte puding i gustin sa ostatkom mlijeka.
4. Posebno izradite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom.
5. Dodajte puding sa gustinom i zajedno sjedinite.
6. Pripremljene sastojke ulijte u uzavrelo mlijeko i kuhajte na srednjoj vatri dok smjesa ne postane gusta.
7. Kada smjesu sklonite sa vatre ubacite nabubrelu želatinu i miješajte dok se sva ne rastopi.
8. Ostavite kremu da se sasvim ohladi.
9. Umiješajte čvrsto tučeno vrhnje za šlag.
10. Kremu stavite u frižider da se stisne.
11. Napunite kremom vrećicu za ukrašavanje, umetnite nastavak po želji i punite rolice od tijesta.
12. Prije konzumiranja pospite šećer u prahu.

četvrtak, 2. lipnja 2016.

PRALINE FONTANA



Vjerovatno ste svi probali bombonjeru Fontana koja se inače može pronaći u trgovinama. Zapravo ovo je kopija iste, samo u domaćoj varijanti. S obzirom da je punjenje sa okusom mente koristila sam ekstrat od mente  i tako dobila zelenu boju, mada je original bijeli, ali svejedno je jednako ukusno.Zapravo ovaj recept sa coolinarike posmatram dosta vremena i nakon što sam kupila ekstrat odlučila sam napokon i isprobati praline. Svidjelo mi se što punjenje nije uobičajeno već bojom i paprenkastim okusom posjeduje različitost od drugih pralina, uglavnom isplati se probati.
SASTOJCI
  • ČOKOLADNI DIO:
  • 150 gr čokolade za kuhanje ili tamne čokolade
  • 2 žlice ulja
  • LEDENO PUNJENJE:
  • 160 ml mlijeka
  • 20 gr oštrog brašna
  • 30 gr šećera
  • 5 gr vanilin šećera
  • 10-15 kapi arome mente
  • 2 žličice želatine u prahu
  • 1 žlica vode

PRALINE SA OKUSOM MENTE


  1. Čokoladu i ulje rastopite na pari.
  2. Čim sklonite sa vatre, možete sa fišekom od masnog papira čokoladu ulijevati u silikonske kalupe za praline do ruba u svaku udubinu.
  3. Okrenite napunjene kalupe i pustite da izađe višak čokolade, dio koji ne iscuri ostat će priljubljen uz stjenke.
  4. Stavite kalup u frižider da se stegne čokolada.
  5. Pripremite punjenje tako da želatinu natopite sa žlicom vode i ostavite da odstoji 10-tak minuta.
  6. Brašno, šećer, vanilin šećer i malo mlijeka sjedinite.
  7. Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte pripremljene sastojke.
  8. Na laganijoj vatri kuhajte dok se ne zgusne.
  9. Sklonite sa vatre i dodajte aromu mente.
  10. Dodajte želatinu i dobro izradite dok se sasvim ne rastopi.
  11. Punjenje ostavite da se prohladi.
  12. Zatim ga napunite u špricu i istiskujte u kalupe, pripazite da ostane mjesta za završni sloj čokolade.
  13. Stavite u frižider da se stegne.
  14. Još je preostalo da prelijete zadnji sloj čokolade do ruba kalupa.
  15. Vratite u frižider da se stegne, a poslje možete izvrtati praline iz kalupa.

srijeda, 1. lipnja 2016.

BLOODY BERRY – VOĆNA TORTA








BLOODY BERRY – VOĆNA TORTA



Taman sam se počela hvaliti kako sam napravila ovu voćnu tortu i onda sam shvatila kako je ovih dana dosta žena pripremalo neke slastice sa voćem, pa valjda nam je svima počelo udarati proljeće u glavu  S obzirom da sam se nedavno zaposlila u proizvodnji kolača, tamo u razgovoru sa prijateljicom inače slastičarkom, spomenula mi je kako je isprobala ovu tortu sa coolinarike, koja je nju i njene ukućane ostavila bez riječi. Naravno, odmah sam i sama krenula u isprobavanje. Mogu samo reći da nam je torta fantazija i svakako ju preporučujem. Biskvit je poseban, sočan, mekan, dok je krema posebno kremozna, jer sam na kraju dodala šlag u prahu i još to sve sa voćem, ma odlično. Inače sam koristila zamrznuto mix šumsko voće, ali možete koristiti po želji ili jednostavno ono koje imate pri ruci. Dok sam čitala recept po kojem sam pripremala tortu, piše da se može pripremljena smijesa za biskvit peći na tri puta, mada sam se ja odlučila skratiti vrijeme i ispeći ga zajedno. Naravno, kada se peče veća količina biskvita, potrebno je i produljiti vrijeme pečenja što sam i učinila. Na kraju sam dobila tri tanka biskvita uz pomoć žice koja mi uvijek dobro dođe da dobijem jednake i ravne dijelove. Mada je u receptu pisalo da se torta slaže u obruču, nije bilo potrebno jer je sve dovoljno čvrsto, tako da sam slagala tortu direktno na tacni. Torta se može ukrasiti po želji, ovoga puta moj izbor je bio šlag koji se odlično uklopio.























SASTOJCI
  • BISKVIT ČOKOLADNI
  • 300 gr brašna
  • 100 gr kakaoa
  • 260 gr šećera
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 250 ml mlijeka
  • 1 žličica ekstrata vanilije
  • 125 ml ulja
  • 250 ml ključale vode
  • 2 cijela jaja
  • KREMA OD VANILIJE
  • 1 l mlijeka
  • 150 gr šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 2 žličice ekstrata vanilije
  • 3 pudinga od vanilije
  • 125 gr margarina
  • 2 vrećice šlaga u prahu
  • VOĆNA KREMA
  • 450 gr zamrznutog mix voća
  • 150 gr šećera
  • 100 ml vode
  • 70 gr gustina
  • 7 žlica vode
  • 50 gr margarina
  • DEKORACIJA:
  • 400 ml vrhnja za šlag

ČOKOLADNI BISKVIT

1. Suhe sastojke pomiješajte.
2. Posebno dodajte jaja, mlijeko, ulje i ekstrat vanilije, sjedinte tek toliko da se sastojci povežu.
3. Smijesi postepeno dok miksate dodavajte pripremljene suhe sastojke i na kraju prokuhanu vodu.
4. Na dno kalupa 26 cm postavite masni papir i izlijte pripremljenu smijesu za biskvit.

5. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 35-40 min.

6. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, a onda ga možete prerezati na tri dijela.

KREMA OD MIX VOĆA

1. Zamrznuto voće ostavite da se otpusti, mada je meni na pola ostalo zamrznuto što ne smeta.
2. Stavite voće u lončić zajedno sa vodom i šećerom, te na srednjoj vatri ostavite da prokuha.
3. Gustin pomiješajte sa 7 žlica vode, te ga ukuhajte u voće, nastavite na srednjoj vatri kuhati sve zajedno dok se krema ne zgusne.
4. Kada kremu sklonite sa vatre dodajte margarin i miješajte dok se ne istopi.
5. Sve zajedno ostavite da se ohladi.

VANILIN KREMA


1. Pudinig, šećer i vanilin šećer razmutite sa malo mlijeka, a u ostatak dodajte aromu vanilije i stavite kuhati.
2. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljeni puding i kuhajte dok ne postane gust.
3. Ostavite da se ohladi.
4. Dodajte margarin sobne temperature, te zajedno izradite.
5. Na kraju dodajte prah za šlag i miksajte dok krema ne postane pijenasta.

SLAGANJE

1. Biskvit
2. Pola voćne kreme
3. 1/3 vanilin kreme
4. Biskvit
5. Druga polovina voćne kreme
6. Druga trećina vanilin kreme
7. Biskvit – ukoliko se sredina malo napiri, možete ju odrezati
8. Ostatak vanilin kreme
9. Šlag
10. Ostavite u frižideru da prenoći i tako se stegne.

RAFAELO TORTA SA JAGODAMA I KOKOSOM

Od kada su se u trgovinama pojavile prve jagode moja kćerkica i ja nismo mogle izdržati da ih ne probamo, bez obzira što je opće poznato da te prve i nisu nekog posebnog ukusa. Naravno, odmah je došla i ideja da od njih pripremim neki kolač ili tortu. I ova rafaelo torta je i više nego ukusna! Često mi je gušt posjetiti blog moje prijateljice Željke Mamina jela, gdje sam naišla na ovaj simpatičan recept za tortu sa jagodama i kokosom. Taman se podudario i moj rođendan, tako da smo svi uživali u novim kombinacijama voćne torte. Trebat ćete odvojiti malo vremena da bi se napravila ova rafaelo torta, ali vjerujem da ćete biti zadovoljni, posebno kremom.
Vjerovatno ste primjetili da neko vrijeme nisam objavljivala nove recepte. Mnogi od vas će znati o čemu govorim kada kažem da se borim sa nedostatkom vremena, jednostavno u pitanju su novi posao, mala djeca, kuća, baščica i obaveze, obaveze… Pošto mene već poznaju kao tvrdoglavu osobu koja si ponekad zacrta previše obaveza, tako ću se nadalje potruditi ipak malo češće objavljivati po koji novi receptić 🙂 Ovaj blog je jednostavno dio mene u kojem sa vama dijelim ono što zaista volim raditi, a bez obzira što radim u proizvodnji kolača, slastice mi nikada ne dosade.

SASTOJCI
  • KORE
  • 8 bjelanjaka
  • 12 žlica šećera
  • 140 gr kokosa
  • 2 žlice brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • ŽUTI FIL
  • 1 l mlijeka
  • 8 žumanjaka
  • 200 gr šećera
  • 2 pudinga sa ukusom slatkog vrhnja
  • 2 žlice brašna
  • 2 vanilin šećera
  • 250 gr margarina
  • 40 gr šlaga u prahu
  • 60 gr mlijeka u prahu
  • FIL OD JAGODE
  • 500 gr jagoda očišćenih
  • 200 gr šećera
  • 2 pudinga od jagode
  • 250 ml vode
  • DEKORACIJA
  • šlag
  • kokos
  • jagode
  • čokolada

KORA OD KOKOSA

1. 4 bjelanjka izradite u čvrsti snijeg, nastavite postepeno dodavati 6 žlica šećera.
2. 1 žlicu brašna pomiješajte sa ½ praška za pecivo i sa 70 gr kokosa dodajte u bjelanjke, te lagano sve sjedinite.
3. U kalup promjera 26 cm na dno postavite masni papir i izlijte pripremljenu smjesu.
4. Stavite koru peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
5. Ponovite postupak sa drugom korom.

ŽUTI FIL  SA PUDINGOM OD SLATKOG VRHNJA

1. Žumanjke, puding od slatkog vrhnja, brašno, šećer i vanilin šećer izradite sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
2. Kada mlijeko zavri dodajte pripremljene sastojke i kuhajte sve na srednjoj vatri.
3. Ostavite kremu da se ohladi, bilo bi dobro da prilikom hlađenja krema bude prekrivena prozirnom folijom da se ne uhvati kožica ili ju samo često promješajte.
4. Margarin sobne temperature izradite sa šlagom u prahu, kojeg nije potrebno prethodno izađivati.
5. Margarin umiješajte u ohlađenu kremu.
6. Dodati mlijeko u prahu i sve dobro sjedinite.
7. Bilo bi dobro kremu držati u frižideru barem 1 h prije mazanja, jer će se malo stegnuti i bit će sa njom lakše premazivati tortu.

KOLAČ SA JAGODAMA, MASCARPONE SIROM I VANILIN KREMOM

Ovih dana često razmišljam kako bih pojela neki kremasti kolač sa jagodama ,mascarpone sirom i vanilin kremom. Kombinirala sam u glavi kako bih to mogla izvesti te sam se bacila na posao. Moram odmah reći da sam prezadovoljna ukusom kolača, tako da ga rado mogu preporučiti. Za izgled kolača zaslužna je tepsija u kojoj sam ga slagala, tako da bi jedino napomenula kako možete koristiti širu od moje, vjerujem da će sigurno ispasti još ljepši. Prva zamisao mi je bila koliko vanilin kreme skoro toliko i mascarpone kreme, to bih uspjela da sam prepolovila količinu vanilin kreme, biskvit bi onda mogao ići i sa 3 jaja i to sve u manjoj tepsiji. Neću vas sada zbunjivati sa mojim kobinacijama, uglavnom za ovu varijantu svakako će biti potrebna malo veća tepsija nego što sam ja koristila.

SASTOJCI
  • BISKVIT:
  • 4 jaja
  • 100 gr šećera
  • 120 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • KREMA OD VANILIJE:
  • 1,5 l mlijeka
  • 230 gr brašna
  • 170 gr šećera
  • 2 kom puding od vanilije
  • 3 žumanjka
  • 1 margarin
  • KREMA SA JAGODAMA:
  • 500 gr jagoda
  • 6 žlica šećera
  • 6 dcl vode
  • 2 kom pudinga od vanilije
  • KREMA OD MASCARPONE SIRA:
  • 500 gr mascarpone sira
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 70 gr šećer u prahu (šećer može po ukusu, ovisi koliko je slatko vrhnje slatko)
  • 50 gr bijele čokolade za naribati

PRIPREMA MEKANOG BISKVITA

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka
  2. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg i potepeno dodajte šećer.
  3. Dodajte žumanjke i pjenjačom kratko sjedinite.
  4. Brašno pomješajte sa praškom za pecivo i ubacite u jaja, te zajedno pjenjačom sjedinite koliko je potrebno.
  5. Tepsiju lagano pouljite i pobrašnite, te ulijte pripremljenu smijesu. Tepsija koju sam ja koristila je dimenzija 21 X 36 cm, a vi svakako koristite malo veću.
  6. Stavite biskvit peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 min.
  7. Ostavite da se ohladi.

    PRIPREMA KREME OD VANILIJE

    1. Brašno, šećer, puding i žumanjke sjedinite sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
    2. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i nastavite kuhati dok ne postane gusto.
    3. Kremu ostavite da se ohladi.
    4. Dodajte margarin sobne temperature i sjedinite sa vanilin kremom.
    5. Kremu rasporedite preko biskvita.