četvrtak, 2. lipnja 2016.

PRALINE FONTANA



Vjerovatno ste svi probali bombonjeru Fontana koja se inače može pronaći u trgovinama. Zapravo ovo je kopija iste, samo u domaćoj varijanti. S obzirom da je punjenje sa okusom mente koristila sam ekstrat od mente  i tako dobila zelenu boju, mada je original bijeli, ali svejedno je jednako ukusno.Zapravo ovaj recept sa coolinarike posmatram dosta vremena i nakon što sam kupila ekstrat odlučila sam napokon i isprobati praline. Svidjelo mi se što punjenje nije uobičajeno već bojom i paprenkastim okusom posjeduje različitost od drugih pralina, uglavnom isplati se probati.
SASTOJCI
  • ČOKOLADNI DIO:
  • 150 gr čokolade za kuhanje ili tamne čokolade
  • 2 žlice ulja
  • LEDENO PUNJENJE:
  • 160 ml mlijeka
  • 20 gr oštrog brašna
  • 30 gr šećera
  • 5 gr vanilin šećera
  • 10-15 kapi arome mente
  • 2 žličice želatine u prahu
  • 1 žlica vode

PRALINE SA OKUSOM MENTE


  1. Čokoladu i ulje rastopite na pari.
  2. Čim sklonite sa vatre, možete sa fišekom od masnog papira čokoladu ulijevati u silikonske kalupe za praline do ruba u svaku udubinu.
  3. Okrenite napunjene kalupe i pustite da izađe višak čokolade, dio koji ne iscuri ostat će priljubljen uz stjenke.
  4. Stavite kalup u frižider da se stegne čokolada.
  5. Pripremite punjenje tako da želatinu natopite sa žlicom vode i ostavite da odstoji 10-tak minuta.
  6. Brašno, šećer, vanilin šećer i malo mlijeka sjedinite.
  7. Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte pripremljene sastojke.
  8. Na laganijoj vatri kuhajte dok se ne zgusne.
  9. Sklonite sa vatre i dodajte aromu mente.
  10. Dodajte želatinu i dobro izradite dok se sasvim ne rastopi.
  11. Punjenje ostavite da se prohladi.
  12. Zatim ga napunite u špricu i istiskujte u kalupe, pripazite da ostane mjesta za završni sloj čokolade.
  13. Stavite u frižider da se stegne.
  14. Još je preostalo da prelijete zadnji sloj čokolade do ruba kalupa.
  15. Vratite u frižider da se stegne, a poslje možete izvrtati praline iz kalupa.

Nema komentara:

Objavi komentar