Vjerovatno ste svi probali bombonjeru Fontana koja se inače može pronaći u trgovinama. Zapravo ovo je kopija iste, samo u domaćoj varijanti. S obzirom da je punjenje sa okusom mente koristila sam ekstrat od mente i tako dobila zelenu boju, mada je original bijeli, ali svejedno je jednako ukusno.Zapravo ovaj recept sa coolinarike posmatram dosta vremena i nakon što sam kupila ekstrat odlučila sam napokon i isprobati praline. Svidjelo mi se što punjenje nije uobičajeno već bojom i paprenkastim okusom posjeduje različitost od drugih pralina, uglavnom isplati se probati.
SASTOJCI
- ČOKOLADNI DIO:
- 150 gr čokolade za kuhanje ili tamne čokolade
- 2 žlice ulja
- LEDENO PUNJENJE:
- 160 ml mlijeka
- 20 gr oštrog brašna
- 30 gr šećera
- 5 gr vanilin šećera
- 10-15 kapi arome mente
- 2 žličice želatine u prahu
- 1 žlica vode
PRALINE SA OKUSOM MENTE
- Čokoladu i ulje rastopite na pari.
- Čim sklonite sa vatre, možete sa fišekom od masnog papira čokoladu ulijevati u silikonske kalupe za praline do ruba u svaku udubinu.
- Okrenite napunjene kalupe i pustite da izađe višak čokolade, dio koji ne iscuri ostat će priljubljen uz stjenke.
- Stavite kalup u frižider da se stegne čokolada.
- Pripremite punjenje tako da želatinu natopite sa žlicom vode i ostavite da odstoji 10-tak minuta.
- Brašno, šećer, vanilin šećer i malo mlijeka sjedinite.
- Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte pripremljene sastojke.
- Na laganijoj vatri kuhajte dok se ne zgusne.
- Sklonite sa vatre i dodajte aromu mente.
- Dodajte želatinu i dobro izradite dok se sasvim ne rastopi.
- Punjenje ostavite da se prohladi.
- Zatim ga napunite u špricu i istiskujte u kalupe, pripazite da ostane mjesta za završni sloj čokolade.
- Stavite u frižider da se stegne.
- Još je preostalo da prelijete zadnji sloj čokolade do ruba kalupa.
- Vratite u frižider da se stegne, a poslje možete izvrtati praline iz kalupa.
Nema komentara:
Objavi komentar