petak, 3. lipnja 2016.

ŠAUMROLE SA FINOM KREMOM OD VANILIJE


Šaumrole ili rolice jedan je od onih kolača kojeg su radile naše bake. Svima nama kao djeci bio je poseban, baš zato što je bio drugačiji od svih drugih kolača koji bi se našli na tanjuru. U klasičnom receptu za šaumrole pečene rolice od lisnatog tijesta pune se slatkim snijegom od bjelanjaka. Ja sam se ipak odlučila za malo moderniju varijantu sa drugačijim punjenjem. Na više mjesta sam pročitala kako je ova krema od vanilije za šaumrole zaista posebna. Pošto mi se ukazala prilika da počastim svoje goste sa nečim novim i ukusnim, odluka je pala baš na ove šaumrole. Nakon prepisivanja recepta, bacila sam se na posao i moram priznati da sam jedva čekala da ih i isprobam. Naravno, kremica mi se svidjela i reakcije su bile pozitivne, tako da ću ih svakako ponoviti. Ukoliko nemate kalupe za šaumrole, možete napraviti valjke od alu folije i preko njih motati trakice od lisnatog tijesta.
SASTOJCI
  • KREMA OD VANILIJE:
  • 10 gr želatine (1 vrećica)
  • 50 ml vode
  • 500 ml mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 1 žlica gustina
  • 3 žumanjka
  • 150 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • OSTALO:
  • 500 gr lisnatog tijesta
  • ulje za kalupe
  • 1 jaje za premazivanje
  • par kapi mlijeka
  • šećer u prahu za posipanje

ROLICE OD LISNATOG TIJESTA

1. Lisnato tijesto odmrznite.
2. Svaki dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini i izrežite na 12 trakica, tako da na kraju dobijete 24 trakice.
trakice-od-lisnatog tijesta
3. Svaki kalup premažite sa uljem i zarolajate trakicu.
4. Slažite u tepsiju postavljenu masnim papirom.
5. Rolice premažite sa razmućenim jajetom i par kapi mlijeka.
6. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
7. Pečene rolice skidajte sa kalupa još vruće.
8. Ostavite ih da se ohlade.

VANILIN KREMA ZA ŠAUMROLE

1. Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri 10 minuta.
2. Oko 400 ml mlijeka stavite kuhati.
3. Za to vrijeme pomiješajte puding i gustin sa ostatkom mlijeka.
4. Posebno izradite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom.
5. Dodajte puding sa gustinom i zajedno sjedinite.
6. Pripremljene sastojke ulijte u uzavrelo mlijeko i kuhajte na srednjoj vatri dok smjesa ne postane gusta.
7. Kada smjesu sklonite sa vatre ubacite nabubrelu želatinu i miješajte dok se sva ne rastopi.
8. Ostavite kremu da se sasvim ohladi.
9. Umiješajte čvrsto tučeno vrhnje za šlag.
10. Kremu stavite u frižider da se stisne.
11. Napunite kremom vrećicu za ukrašavanje, umetnite nastavak po želji i punite rolice od tijesta.
12. Prije konzumiranja pospite šećer u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar