Desert iz šolje sa merama na šolje. Ja stvarno ne znam kako da mu dam naziv. Našla sam ga na jednom Turskom sajtu, a i kod njih je cup dessert ( šolja desert ), pa neka bude tako… Kod njih je samo malinica na vrhu, ali meni je ovde falilo nešto više pa sam malinicu menjala sa kiselkastim želeom od višanja. Vi naravno, možete da stavite koji god poželite preliv ili žele.
Sastojci za beli deo:
1 litra mleka
1 šolja ( od mleka ) šećera
1 šolja ( od mleka ) brašna
150 gr margarina
kokos za valjanje
Žele:
1 šolja očišćenih smrznutih višanja, svežih je to manje, možda 3/4
1/3 šolje ( od mleka ) šećera
1/2 šolje ( od mleka ) vode
1 kašika gustina
Priprema:
Litri mleka dodati brašno šećer i staviti na vatru.
Mešati povremeno dok ne počne da se zgušnjava.
Kada se zgusnulo skloniti sa vatre pa dodati iseckan margarini mešati da se sve sjedini.
Prvo margarin pliva, odvaja se, ali kako mešate sve se sjedinjuje.
Uzeti male šoljice za kafu, pokvasiti ih hladnom vodom i svaku puniti ovim filom.
Staviti šoljice da se hlade pa u frižider 2h
Nakon tog vremena izvaditi, kašičicom odvojiti ivice i okrenuti šoljicu.
Punjenje će izaći napolje. Najbolje okrenite odmah u kokos.
Uvaljate svaku i stavite na tacnu.
Dok se sve hladi u frićideru sameljete višnje, dodate šećer i pola vode, stavite da provri.
Kada provri umutite gustin sa ostatkom vode i zakuvate.
Mešate da se zgusne.
Sklonite sa vatre da se i žele hladi.
Kada poslažete vaše desertiće na tacnu, na svaki malom kašičicom stavljate ohladjen žele odgore.
Žele možete i posebno, a gustina može da im zavisi od soka koji će višnje pustiti pa tu malo povedite računa, ali nije strašno ni ako je malo redji, prelijte, niti ako je gušći, važno je da ima malo taj kiselkasti ukus jer sam kolačić nije potpun bez ovog ukusa.
Nema komentara:
Objavi komentar