Kako je recept za Žerbo kocke veoma tražen na našem kanalu tako smo mi snimili video recept pripreme ovog kolača.
Sastojci za korice:
7 gr svežeg kvasca
150 ml mleka
6 kašika kristal šećera
250 gr maslaca ili margarina ( 200 gr masti )
2 cela jaja
750 gr mekog brašna – t400
Fil:
600 gr pekmeza od kajsija
350 gr mlevenih oraha
120 gr kristal šećera
Glazura:
200 gr crne čokolade
4 kašike mleka
6 kašika ulja
Priprema:
U toplo mleko dodati kvasac i jednu kašiku šećera, pa ostaviti da odradi oko 10 minuta.
Dok čekamo da kvasac nakisne odvojićemo 650 gr brašna, dodaćemo ostatak šećera, jaja i margarin ili maslac pa sve zajedno rukama izgnječiti.
Dok to uradimo i kvasac je spreman.
Dodati kvasac i umesiti testo.
Pred kraj mešenja masa će još uvek biti mekana i lepljiva pa dodati 50 gr brašna od preostalih 100 gr.
Umešeno, mekano testo ostaviti u kesu ili foliju pa staviti u frižider 30 – 60 minuta.
Pomešati pekmez sa šećerom i mlevenim orasima.
Pekmez treba da je mekan da bi se lako sjedinio sa orasima i šećerom pa kasnije lako mazao na korice.
Ukoliko je jako gusto možete dodati nekoliko kašika vode i promešati. Ne brinite ta voda će ispariti u toku pečenja.
Odstajalo testo podeliti na 4 jednaka dela. Po potrebi razmeriti vagom kao želite baš sve jednake delove.
Pleh od rerne ( 30 x 40 cm ) premazati margarinom, maslacem ili mašću.
Razvući jedan deo testa na dimenziju tepsije, naviti na oklagiju i prebaciti u tepsiju.
Namazati preko trećinu fila.
Ponoviti postupak sa ostale 3 kore i dva dela fila.
Gornju koricu izbockati viljuškom i ostaviti pokriven kolač krpom da odstoji 60 minuta.
Pred kraj tog čekanja uključiti rernu na 170 stepeni da se zagreje pa staviti kolač da se peče 35 minuta.
Pečen kolač obrnuti naopako uz pomoć druge tepsije preokretanjem i tako ostaviti da se ohladi. Na mlak ili skroz ohladjen kolač staviti glazuru za koju otopimo čokoladu sa mlekom i šećerom.
Prelijemo preko kolača, zagladimo ivice i pošto je redja glazura to će ići veoma lako i posle će se lako seći.
Za kraj prodrmamo tepsiju gore – dole i levo – desno, da ta glazura lepo ” legne” i ostavimo kolač da odstoji do sutradan, preko noći.
Sutradan kolač iseći tako što prvo odsečemo ivice i onda kolač sečemo na štanglice, kocke ili rombove.
Prijatno.
Nema komentara:
Objavi komentar