ponedjeljak, 6. lipnja 2016.

Jelkin kolač

Jelkin kolač je jedan prelep kolač sa lisnatim tesom, biskvitom sa čokoladom i rumom i kremom sličnim ledenim kockama, samo sa slatkom pavlakom. Uživajte! Fotografija i recept Verica Borić.




Sastojci za biskvit:
5 jaja
150 gr šećera
150 gr oraha
1 vanilin šećer ( 10 gr )
2 rebra čokolade za kuvanje ( 40 gr )
2 kašike brašna
malo ruma i ribane korice limuna
1/2 praška za pecivo ( 5 gr )
malo mleka da se poprska biskvit

Krem:
750 ml mleka
200 gr šećera
1 vanilin šećer ( 10 gr )
100 gr gustina
150 gr margarina
300 ml slatke pavlake

Još:
1 paket lisnatog testa


Priprema:

Ugrejati rernu na 200 stepeni.

Razvući oba testa, izbockati i peći na obrnutom plehu 15 minuta.

Ulupati belanca.

Posebno umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, koricom limuna, praškom za pecivo, rumom, brašnom i ribanom čokoladom.

Sve sjediniti varjačom.

Za to vreme zagrejati rernu i posle pečenja lisnatog testa smanjiti na 170 pa uliti smesu u podmazan pleh ( dimenzije 36 x 20 ili približne ), pa peći oko 30 minuta.

Pečen i ohladjen biskvit isprskati mlekom.

600 ml mleka staviti da provri sa šećerom i vanilin šećerom, a ostatak mleka i gustin pomešati i kada mleko provri zakuvati, pa mešati dok se ne zgusne.

Skloniti sa vatre pa skroz ohladiti.

Ulupati margarin penasto pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.

Ulupati slatku pavlaku i dodati kremu.

Na prvu lisnatu koru naneti pola krema, pa biskvit, ostatak krema i poklopiti sa drugim lisnatim testom.

Kolač na kraju po želji posuti šećerom u prahu.

Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar