ponedjeljak, 6. lipnja 2016.

Zagrebačka kremšnita

Zagrebačka kremšnita je veoma slična običnoj, sem što je gornji sloj različit i sastoji se od umućene slatke pavlake i čokoladne glazure.

zagrebacke kremsnite

Sastojci:
1,25 l mleka
10 kašika šećera
6 jaja
10 kašika brašna
jedno lisnato blok testo od 250 gr
500 ml slatke pavlake
150 gr čokolade
5 kašika ulja
5 kašika mleka


Priprema:

Odlediti blok testo.

Razvući najmanje na dimenzije 30 x 20 cm ( približne ), izbušiti višljuškom, staviti na podmazan pleh i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni.

Pečeno je kada odgore bude svetlo braon boje.

Izvaditi da se ohladi.

Kada se ohladi ubaciti na dno djuveč tepsije ne manje od 30 x 20 cm.

6 žumanaca, 5 kašika šećera, brašno i 350 ml mleka izmešati, a ostatak staviti da provri.

Dok čekate da provri ulupati belanca sa ostatkom šećer u jaku penu, kao šlag.

Zakuvati i mešati dok se ne zgusne.

Skloniti sa vatre.

Odmah u vrelo dodati ulupana belanca i izmutiti.

Preliti celu masu preko kore u tepsiji i poravnati.

Ostaviti da se ohladi pa staviti u frižider još sat vremena.

Ulupati slatku pavlaku i premazati preko ohladjenog fila.

Otopiti čokoladu sa uljem i mlekom, sačekati da se prohladi pa onda preliti preko.

Morate sačekati jer ako prelijete velom čokoladom deo slatke pavlake će se podignuti i napraviti bele mehuriće na čokoladi.

Ostaviti sve tako zajedno u frižider do služenja.

Ne brinite lako ćete seći čokoladu jer ste joj dodali mleko, a ono ne da čokoladi da se skroz stegne.

Nema komentara:

Objavi komentar